Wat betreft ventilatiesystemen heb je vaak eerst de keuze tussen automatisch en mechanisch. Daarna kun je in het geval van mechanische systemen ook nog kiezen uit vier soorten, genaamd A, B, C en D. Al deze systemen zorgen voor een betere luchtcirculatie wat vaak noodzakelijk is nadat je isolatiewerkzaamheden hebt uitgevoerd. Nu de warmte niet goed meer weg kan, is het ook lastig voor de oude lucht om een uitweg te vinden, met allerlei gevolgen van dien. Hier worden de kenmerken zowel als de voor- en nadelen van ventilatiesysteem D besproken.

Waarom is goede ventilatie noodzakelijk?

Wanneer je je in een ruimte met slechte ventilatie bevindt, kun je last krijgen van hoofdpijn of misselijkheid. De lucht die je inademt is waarschijnlijk erg vochtig en is al meerdere malen door je luchtwegen geweest dus is laag aan zuurstof. Ook klachten met betrekking tot reuma en astma kunnen verergeren. Daarnaast kan vocht dat in de lucht komt door koken, douchen, afwassen en ademen niet goed weg en zal het als condensatie neerstrijken op je ramen en muren. Hier kan het vervolgens schimmel, houtrot en vochtige plekken veroorzaken wat verregaande gevolgen kan hebben voor de constructie van je huis. Isolatie is belangrijk, maar hier maakt goede ventilatie een groot deel van uit.

Automatisch of mechanisch

Als eerste heb je de keuze tussen een automatisch- of een mechanisch systeem. Een automatisch systeem wordt vooral ingebouwd in nieuwbouwprojecten en renovaties, omdat dit een groot systeem is dat anders te ingrijpend is om te installeren. Alles wordt volgens dit systeem automatisch geregeld en door sensoren aangestuurd. Deze meten het CO2 gehalte, de luchtvochtigheid en kunnen aan de hand van bewegingssensoren zien wanneer je de badkamer inkomt. Mechanische systemen bedien je met de hand en staan eigenlijk altijd aan. Deze systemen worden vaak in bestaande woningen geïnstalleerd en zijn aanzienlijk goedkoper. Onder de mechanische systemen is het ventilatiesysteem D de Rolls Royce van de ventilatiesystemen.

Ventilatiesysteem D

Bij dit ventilatiesysteem, ook wel balansventilatie genoemd, wordt alles mechanisch gestuurd. De lucht toevoer wordt mechanisch geregeld, zowel als de luchtafvoer. Dat betekent dat je een volledig gecontroleerd systeem krijgt dat met een netwerk van leidingen dat de lucht evenredig en gelijkmatig over de verschillende ruimtes verspreid. Daarnaast is dit systeem erg energiezuinig omdat het warmte van de terugstromende lucht recupereert en opnieuw gebruikt.

De voordelen van ventilatiesysteem D

Systeem D is dus een volledig mechanisch systeem voor woningventilatie en zorgt voor een optimaal woonklimaat binnen zonder warmteverlies en met erg weinig energiegebruik. Dit is dus verreweg de beste keuze als je net veel geld hebt geïnvesteerd in een goede isolatie van je woning. Daarnaast zijn er geen ventilatieroosters meer nodig in je ramen of deuren, zodat je minder schoonmaakwerk hebt en deze er ononderbroken en gaaf uitzien.

De nadelen van ventilatiesysteem D

Er zijn ook nadelen verbonden met dit systeem. Het is namelijk zeker twee keer zo duur als de andere systemen en bij slechter geïsoleerde woningen kan het niet tot zijn volle potentie werken. Daarnaast is onderhoud ook belangrijk en moeten de filters regelmatig worden schoongemaakt. Behalve deze zijn er echter weinig nadelen te vinden en is dit een perfect systeem om te combineren met een energiezuinige woning, als je hier het budget voor hebt.

 

De andere systemen

Als je toch liever niet zoveel geld uitgeeft aan een ventilatiesysteem, dan kun je één van de drie andere systemen proberen. Deze hebben allen als nadeel dat ze je woning sneller kunnen doen afkoelen of opwarmen, omdat er een verbinding is met de buitenlucht. Echt goed geïsoleerde woningen zijn voor deze systemen dus eigenlijk niet geschikt, omdat de isolatiewaarde die je hebt opgebouwd weer teniet wordt gedaan.

  • Ventilatiesysteem A: bij dit ventilatiesysteem wordt zowel de luchttoevoer als de luchtafvoer natuurlijk geregeld. Dit wordt gedaan door een soortgelijk systeem als waardoor tocht ontstaat. Via een aantal ventilatieroosters en doorvoeren wordt de lucht door je woning getransporteerd en weer naar buiten geloodst. Dit is een goedkoop systeem dat geen energie gebruikt, maar dat niet wordt aangeraden doordat je woning erg snel kan afkoelen in de winter en je dus harder zal moeten stoken.
  • Ventilatiesysteem B en C: deze systemen zijn spiegels van elkaar. Systeem B heeft een mechanische luchttoevoer en een natuurlijke luchtafvoer en bij systeem C is dit precies andersom. Ook hier zijn er wederom problemen met het afkoelen van je woning, omdat deze buizen niet volledig zijn afgesloten en er een permanente verbinding is met de buitenlucht. Toch zijn deze systemen aanzienlijk goedkoper en kunnen je woning prima voorzien van een goede luchtcirculatie.

 

Vergelijk offertes

Wil je graag weten hoeveel jij precies betaalt voor het laten installeren van ventilatiesysteem D, dan kun je het beste overgaan op het vergelijken van offertes. Dit doe je hier door onze vergelijkingstool te gebruiken. Deze tool kan je binnen een korte tijd voorzien van de nodig informatie en dit kost je niets en je bent nergens toe verplicht. Zo kun je snel en makkelijk tot de beste beslissing komen wat betreft jouw nieuwe ventilatiesysteem.