Een goed ventilatiesysteem is essentieel in woningen met goede isolatie. Aan de ene kant is het natuurlijk erg goed dat de warmte je woning niet uit kan en dat je energierekening en CO2-uitstoot aanzienlijk verminderen, maar dit betekent ook dat de lucht binnen niet meer naar buiten kan. Hierdoor kan deze lucht muf, vochtig en ongezond worden met allerlei gevolgen van dien. Er zijn verscheidene luchtventilatiesystemen op de markt. Geluidsdempers en overdrachtsdemper kunnen je helpen de geluidsoverlast in één van deze systemen te verminderen.

Wat zijn geluidsdempers en overdrachtsdempers?

Geluidsdempers en overdrachtsdempers zijn alleen van toepassing op ventilatiesysteem D. Deze systemen bestaan namelijk uit een ingewikkeld netwerk van luchtkokers waardoor er geluidsoverlast kan ontstaan door de werking en doordat er geluid uit andere kamers wordt meegevoerd.

  • Geluidsoverlast door de werking van het ventilatiesysteem: over het algemeen zijn ventilatiesystemen aardig stil, maar als ze om de één of andere reden een keer harder moeten werken, kan het zijn dat er te veel lucht door een te kleine buis wordt geperst. Deze snelle luchtstroom kan tot korte geluidsoverlast leiden, wat in de meeste kamers geen probleem is, behalve misschien in de slaapkamer of de werkkamer. Door een demper aan te sluiten en door de luchtsnelheid in deze kamers te beperken tot maximaal 2 meter per seconde, kun je deze overlast minimaliseren. Ook trillingen die worden veroorzaakt door het systeem worden door de dempers geabsorbeerd.
  • Overlast van andere ruimtes: omdat het buizensysteem de kamers in je woning met elkaar verbindt, kunnen geluiden van andere ruimtes worden doorgevoerd. Speelt iemand ergens muziek, of is iemand aan het werk met machines, dan kan het dus zijn dat die geluiden ergens anders doorkomen. De dempers kunnen ervoor zorgen dat dit niet gebeurt en geven je meer privacy.

 

De kosten

Je kunt de geluidsdempers meteen laten plaatsen tijdens het installeren van je ventilatiesysteem. Bespreek dit dus met je leverancier, als je je zorgen maakt over geluidsoverlast. Laat je ze plaatsen tijdens de installatiewerkzaamheden, dan kun je per demper rekenen op kosten van rond de €80. Heb je al een installatie, en wil je de dempers later laten plaatsen, dan ben je per demper, inclusief installatie, ongeveer €110 kwijt.

Ventilatiesysteem D

Deze geluidsoverlast is alleen van toepassing op ventilatiesysteem D, ook wel balansventilatie genoemd. Dit systeem bestaat uit een ingewikkeld netwerk van buizen en een ventilatie unit die zowel de lucht aanvoer als afvoer regelt. Met dit systeem wordt de luchtcirculatie zo afgesteld, dat beide luchtstromen met elkaar in balans staan. De aanvoer en de afvoer komen echter niet met elkaar in contact. Hierdoor is een juiste afstelling essentieel en kleine veranderingen, zoals tocht onder de deur door of een geopend raam kunnen het in de war brengen. Balansventilatie is dan ook alleen geschikt in huizen met een erg goede isolatie.

De voordelen van ventilatiesysteem D

Ook al kan er soms geluidsoverlast ontstaan, ventilatiesysteem D heeft vele voordelen. Zo kun je zonder ventilatieroosters en andere luchttoevoermiddelen altijd verse lucht in huis hebben en dit per kamer afstellen. Ook gebruikt dit systeem erg weinig energie en kies je voor warmterecuperatie, dan wordt de afgevoerde warmte gebruikt om de koude aangevoerde lucht mee op te warmen. Er kan wel 90 procent van deze warmte worden hergebruikt, dus je hoeft je thermostaat dan niet hoger te zetten. Het balanssysteem is volledig mechanisch, dus nadat het goed is afgesteld heb je er zelf geen omkijken meer naar. En wil je de kamers in de zomernachten koelen, dan kan dit ook door de warmterecuperatie uit te zetten en koude lucht naar binnen te laten komen.

De nadelen van ventilatiesysteem D

Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan het systeem. De mogelijke geluidsoverlast is hier één van, maar daarnaast is het ook erg duur. Het afstellen kan ingewikkeld zijn en veel mensen vinden het ook een nadeel dat je niet meer natuurlijk kunt ventileren door een raam of een rooster open te zetten. Als laatste is ventilatiesysteem D dus alleen optimaal te gebruiken in woningen die goed geïsoleerd zijn en goed afgesloten van de buitenwereld.

Andere mogelijkheden

Er zijn ook andere ventilatiesystemen waarbij je deze nadelen niet zal merken. Ventilatiesysteem C en B gebruiken nog steeds de natuurlijke lucht toe- of afvoer tijdens het ventileren. Dat betekent een minder hoge prijs en een simpeler buizensysteem. Je kunt dan nog wel de ramen openzetten, zonder dat de balans in de war wordt gebracht. Er is ook een ventilatiesysteem A, en deze werkt volledig met natuurlijke luchtstromen en is dus niet mechanisch. Met roosters en doorvoerruimtes onder de deuren wordt de lucht dan door je woning geleid. Dit systeem is goedkoop, maar wordt ten zeerste afgeraden omdat het de lucht in je woning snel zal doen afkoelen.

Vergelijk offertes

Als je graag wilt weten hoeveel jij moet betalen voor nieuwe geluidsdempers of een volledig nieuw ventilatiesysteem, dan kun je het beste beginnen met het opvragen van offertes. Gebruik hier onze vergelijkingstool voor en je zal deze snel, gratis en zonder verplichtingen ontvangen.