Het aanleggen van een goed ventilatiesysteem gaat vaak gepaard met het plaatsen van isolatie rondom je woning. Goed geïsoleerde woningen laten weinig warmte door, maar daarmee kan de lucht ook niet goed worden ververst. Wat in oudere woningen eigenlijk natuurlijk gebeurt, door kieren en gaten, is in geïsoleerde woningen niet meer mogelijk. Goede ventilatie is dus nadat de isolatiewerkzaamheden zijn afgerond een belangrijke volgende stap. De overheid ziet hier de noodzaak ook van in en wil zowel het isoleren van je woning als het plaatsen van aanvullende maatregelen steunen met een subsidie.

De Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH)

De subsidie voor ventilatiesystemen hangt samen met de SEEH-subsidie. In eerste instantie moet je in aanmerking komen voor de SEEH-subsidie, voordat je gebruik kunt maken van de subsidie op aanvullende maatregelen. De SEEH-subsidie dekt isolatiewerkzaamheden aan je dak, gevel, spouw, vloer, bodem en ramen. Laat je twee van deze plaatsen in je woning isoleren, dan kom je hiervoor in aanmerking. Alleen het isoleren van bijvoorbeeld je spouw is dus niet voldoende. Kun je aantonen dat je twee isolatiewerkzaamheden hebt uitgevoerd, dan kun je tot 20 procent van de gemaakte kosten terugkrijgen van de overheid. Deze landelijke subsidie loopt nog tot en met 31 december 2018 en er is in totaal €60 miljoen beschikbaar gemaakt.

De subsidie op aanvullende maatregelen

Als je de SEEH-subsidie hebt ontvangen, kun je ook een aanvraag indienen om financiële steun te ontvangen voor een aantal aanvullende maatregelen. Het plaatsen van een energiezuinig ventilatiesysteem valt hieronder, maar ook bijvoorbeeld isolerende kozijnen en deuren en een douche warmteterugwinning. Wat betreft ventilatiesystemen komen CO2-gestuurde systemen en systemen met warmteterugwinning (warmterecuperatie) hiervoor in aanmerking. Dit zijn eigenlijk alleen ventilatiesystemen D, of balansventilatiesystemen. Het bedrag dat je terugkrijgt is standaard €800. Hier volgt een korte omschrijving van de ventilatiesystemen die hiervoor in aanmerking komen.

Ventilatiesysteem D

De verschillende ventilatiesystemen op de markt worden vaak aangeduid met een letter, van A tot en met D. De systemen A, B en C hebben gemeen dat ze volledig of gedeeltelijk afhankelijk zijn van een natuurlijke aan- of afvoer van lucht. Ventilatiesysteem D is volledig mechanisch, en bestaat uit een ingewikkeld buizensysteem dat de lucht aan de ene kant aanvoert en ergens anders weer afvoert. Dit wordt ook wel het balanssysteem genoemd, omdat er gebruik wordt gemaakt van een samenwerking tussen twee luchtstromen. De kosten voor het laten aanleggen van dit systeem liggen tussen de €3000 en €6000. Alleen balansventilatiesystemen komen in aanmerking voor de subsidie en er zijn twee verschillende soorten.

Vraaggestuurde ventilatiesystemen

Vraaggestuurde ventilatie, of CO2-gestuurde systemen, ventileren alleen als het echt nodig is. Dit gebeurt met sensoren die het CO2-gehalte in de lucht meten en hierop reageren. Ook kun je hiermee bijvoorbeeld de luchtvochtigheid in de keuken of badkamer meten. De ventilator gaat dan alleen aan als dit ook echt nodig is. Hierdoor garandeer je een optimaal klimaat binnen en zal je minder tocht ervaren. Deze systemen worden ook wel automatische systemen genoemd en worden in nieuwbouwhuizen bijna altijd als standaard ingebouwd.

Ventilatiesystemen met warmterugwinning

Ook ventilatiesystemen met warmterecuperatie vallen onder de subsidie voor aanvullende maatregelen. Deze nemen de warmte van de oude lucht die wordt afgevoerd en brengen dit over naar de nieuwe lucht via een warmtewisselaar. Zo heb je minimaal warmteverlies tijdens het ventileren, wat natuurlijk erg belangrijk is als je je woning hebt geïsoleerd. Het voordeel van deze systemen is ook dat ze in de zomer je woning koel kunnen houden tals je de warmterecuperatie functie uit zet.

Andere financiële hulp

Wat betreft ventilatiesystemen is dit de enige financiële hulp die je kunt krijgen. En dit krijg je alleen als je twee isolatiewerkzaamheden aan je woning uitvoert. Je zou kunnen navragen bij je gemeente wat er verder nog mogelijk is, maar vaak houdt het hierbij op. Wat betreft de isolatiewerkzaamheden zijn er meerdere mogelijkheden. Zo is er een verlaagd btw-tarief op de arbeidskosten (de materialen vallen hier niet onder) en kun je naast de landelijke SEEH-subsidie vaak ook gebruik maken van een regionale subsidie.

Groene leningen

Wil je graag een ventilatiesysteem laten aanleggen, maar heb je niet genoeg geld beschikbaar om twee isolatiemaatregelen te treffen, dan kun je overwegen geld te lenen via een groene lening. Deze leningen worden regionaal gecoördineerd en worden uitgegeven aan iedereen die energiebesparende maatregelen wil uitvoeren. Je leent dan geld van de bank, maar met een aanzienlijk lager rentebedrag en goede voorwaarden. Het kan lonend zijn om een berekening te maken en te zien wat je terugkrijgt aan subsidie en rendement. Als dit bedrag hoger is dan de uiteindelijke rente die je betaalt, kan dit voor jou een gunstige optie zijn.

Offertes vergelijken

De beste manier om te beginnen met plannen voor isolatie en een ventilatiesysteem D, is door offertes aan te vragen. Gebruik hier onze vergelijkingstool voor, en je zal snel een aantal ontvangen van leveranciers uit jouw regio. Deze kun je vervolgens met elkaar vergelijken en gebruiken tijdens het maken van een beslissing wat betreft jouw werkzaamheden.