Goed geïsoleerde woningen hebben als voordeel dat de gestookte warmte beter binnenblijft. Hierdoor kan de thermostaat naar beneden, bespaar je geld op de energierekening, wordt het klimaat binnen beter en word je schadelijke CO2-uitstoot verminderd. Goede geïsoleerde woningen hebben vaak wel problemen met ventilatie. De warmte kan niet meer weg, maar ook de oude en muffe lucht blijft hangen. We hebben veel baat bij frisse lucht en je zal dus een manier moeten vinden om je woning te ventileren zonder je isolatiewaarde te verminderen. Een paar ramen openzetten helpt tijdelijk, maar dit is ook niet altijd mogelijk. Een ventilatiesysteem kan dan een oplossing bieden. Deze bestaat uit een ventilatie unit, een aantal kanalen en ventilatieroosters. Deze roosters worden zo onopvallend mogelijk geplaatst.

Wat zijn ventilatieroosters?

De meeste ventilatiesystemen bestaan uit een buizensysteem waardoor de lucht wordt aan- en afgevoerd. Deze kanalen staan in contact met de kamers in je woning. Hoe ingewikkeld en groot dit stelsel is hangt af van het soort ventilatiesysteem dat je kiest. Aan het einde van deze buizen, waar ze je kamer binnenkomen, zit een ventilatierooster. Deze zijn er of om de frisse lucht naar binnen te brengen, of om de oude lucht naar buiten af te voeren.

Het uiterlijk van de ventilatieroosters

Vaak heb je de keuze tussen ronde en vierkante ventilatieroosters. De optie die je kiest hangt af van je interieur. Vaak wordt voor rond gekozen, omdat deze minder goed te zien zijn en vriendelijker ogen. Vierkante of rechthoekige roosters zijn echter ook beschikbaar en deze passen goed in een industrieel interieur of als je bijvoorbeeld een vierkante lamp aan het plafond hebt hangen. De kleur van de roosters is meestal wit, maar ook hier heb je soms de keuze voor een afwerking van inox. Dit laatste is een optie als je de roosters juist wilt laten opvallen.

Waar bevinden deze roosters zich?

De plaatsing van de ventilatieroosters is voor een groot gedeelte afhankelijk van het installatieplan en de opmaak van je woning. Er zijn enkele regels die hierbij worden gebruikt en soms heb je zelf ook nog inspraak. Het is bijvoorbeeld beter de roosters minimaal 50 centimeter van de muur te laten uitkomen. Dit is om ervoor te zorgen dat de muren niet vies worden van de lucht af- en aanvoer. Vooral als je witte muren hebt, kun je deze roosters dus beter verder van de muren en hoeken af laten plaatsen. De plek waar deze roosters zich meestal bevinden is richting de buitenste hoeken van de kamer. Dan is er een minimaal aantal meters buizen nodig en is de installatie van het systeem aanzienlijk makkelijker.

Het onderhoud van je ventilatiesysteem

Voor een optimale werking moeten ventilatiesystemen goed worden onderhouden. Dit kun je tot op zekere hoogte zelf doen door de filters te reinigen of te vervangen, maar eens in de zoveel tijd zal er een professioneel bedrijf moeten komen om de onderhoudswerken aan de binnenkant van het systeem uit te voeren. Ook de ventilatieroosters worden dan gereinigd, dit kun je eigenlijk niet zelf. Wil je dit graag makkelijk regelen, kijk dan naar eventuele abonnementen van je leverancier. Het onderhoud zal dan worden gepleegd wanneer dit nodig is en zonder dat je er je jezelf aan moet herinneren.

Het voordeel van goede ventilatie

Als je je woning hebt geïsoleerd, maar eigenlijk ben je niet zo geïnteresseerd in het plaatsen van een ventilatiesysteem, bekijk deze voordelen dan eens. De lucht in geïsoleerde woningen kan niet worden ververst, waardoor deze te weinig zuurstof bevat en wij deze keer op keer weer opnieuw inademen. Hierdoor kun je misselijk worden en hoofdpijn krijgen. Mensen met astma zullen versterkte symptomen ervaren in een slecht geventileerde woning. Ook kan vocht slecht weg en dit genereren we door te ademen, te koken, te douchen en af te wassen. Omdat het niet weg kan zal het zich op de muren en ramen gaan vestigen als condensatie. Hier kun je weer schimmel van krijgen en houtrot wat dus permanente schade kan aanrichten. Mensen met ziektes als reuma zullen hier meer last van krijgen. Verse lucht is dus goed voor je woning, maar ook voor je eigen gesteldheid.

De mogelijkheden

Er zijn een aantal ventilatiesystemen op de markt waar je uit kan kiezen, met bepaalde eigenschappen en prijzen. Deze systemen worden aangeduid met een letter, van A tot en met D. A is volledig natuurlijk en D is volledig mechanisch. De systemen B en C zitten hier tussenin en zijn gedeeltelijk mechanisch en gedeeltelijk afhankelijk van een natuurlijke aan- of afvoer. De prijzen beginnen rond €1500 en kunnen oplopen tot €6000 of meer.

Vergelijk offertes

De beste manier om erachter te komen wat jij moet betalen voor een nieuw ventilatiesysteem of nieuwe filters is door het opvragen van offertes. Dit doe je snel en makkelijk met onze vergelijkingstool. Deze tool is gratis en vrijblijvend en zal je in korte tijd kunnen voorzien van een aantal offertes van bedrijven uit jouw regio.