Nieuwbouwhuizen worden tegenwoordig standaard uitgerust met een ventilatiesysteem. Deze systemen zorgen voor voortdurende frisse en verse lucht in huis. De vraag hierom wordt steeds groter, omdat natuurlijke ventilatie nauwelijks meer kan plaatsvinden in goed geïsoleerde woningen. Deze zijn zo gemaakt dat de warmte niet naar buiten kan, maar ook de oude lucht vindt zo geen uitweg meer. Wanneer je overweegt een ventilatiesysteem te plaatsen, heb je de keuze uit vier systemen, genaamd A, B, C en D. Hier lees je over ventilatiesysteem A, een systeem dat eigenlijk niet meer wordt toegepast en dat natuurlijk wordt aangestuurd.
De voordelen van goede ventilatie
De lucht in vele huizen tegenwoordig is erg vochtig en onzuiver. Dit komt doordat we ademen waar vocht bij vrijkomt, we koken en douchen en deze vocht kan vooral in nieuwbouwwoningen niet weg. Ook onze uitgeademde lucht moet een keer worden ververst, omdat we anders telkens de steeds slechter wordende lucht inademen. Goede ventilatie zorgt ervoor dat de lucht die we inademen gezond en fris is, dat het vocht niet kan neerdalen als condensatie en dat schimmel en rot dus aanzienlijk minder voorkomen. Daarnaast zullen gezondheidsproblemen te maken met astma, artritis, hoofdpijn en misselijkheid aanzienlijk verbeteren.
Automatisch of mechanisch
Je hebt tegenwoordig als eerste keuze het aansturingssysteem. Deze kan zowel mechanisch als automatisch zijn. Automatische systemen werken met een aantal sensoren die beweging, CO2 en luchtvochtigheid meten en al naar gelang de metingen gaat deze automatisch aan en uit. Dit is energiezuiniger en je bent altijd verzekerd van frisse lucht. Mechanische systemen staan eigenlijk altijd aan en mogen alleen worden uitgezet in het geval van onderhoud of een ramp. Kies je voor een mechanisch vraaggestuurd ventilatiesysteem, dan kan deze wel automatisch regelen hoeveel lucht er gezuiverd moet worden op een bepaald moment. In nieuwbouwwoningen worden eigenlijk alleen nog automatische systemen geïnstalleerd, maar mechanische systemen zijn de meest geïnstalleerde systemen in bestaande huizen. De mechanische systemen worden onderverdeeld in systeem A tot en met D.
Ventilatiesysteem A
Eigenlijk is ventilatiesysteem A geen mechanisch gestuurd systeem, omdat hier geen enkele sturing aan te pas komt. Dit is gebaseerd op natuurlijke luchtcirculatie net als wanneer je twee ramen tegen elkaar openzet en er tocht ontstaat. Dit systeem bestaat uit een aantal ventilatieroosters in de ramen, doorvoeren onder de deuren door en een verticaalkanaal waarlangs de lucht weer weg wordt gevoerd. Hier komt dus geen motor aan te pas.
Voordelen ventilatiesysteem A
Dit systeem heeft als voordeel dat het goedkoop is en dat je het in principe zelf kunt realiseren. Ga naar een doe-het-zelf zaak, koop een aantal ventilatieroosters en plaats deze zo dat de lucht zich automatisch door je woning gaat verplaatsen. Daarnaast heb je geen elektriciteit nodig om het systeem te laten draaien en kun je dit veilig laten gebeuren ook als je niet weg bent. Woningen waar geen renovatie nodig is worden soms nog voorzien van dit systeem, maar eigenlijk wordt het nog erg weinig toegepast.
Nadelen ventilatiesysteem A
De reden waarom dit systeem eigenlijk niet meer wordt geïnstalleerd is omdat het hiermee niet mogelijk is om de lucht toevoer en -afvoer te regelen. De mate van luchtverversing is afhankelijk van het weer buiten en kan te hard gaan als het regent. Tegelijkertijd zijn er vaak problemen als het mistig is buiten en de lucht staat daar nagenoeg stil. In de winter zal ventilatiesysteem A de woning ook te veel afkoelen, waardoor de isolatiewaarde naar beneden gaat en je toch nog harder moet stoken.
De andere systemen
Om bovengenoemde redenen wordt ventilatiesysteem A eigenlijk altijd afgeraden, vooral wanneer je je woning goed hebt geïsoleerd. Er zijn drie andere systemen beschikbaar, namelijk systeem B, C en D die dan beter geschikt zijn.
- Ventilatiesysteem B: bij dit systeem wordt de aanvoer van de lucht mechanisch geregeld en de afvoer natuurlijk. Hierdoor heb je altijd frisse lucht ter beschikking, ook als de weersomstandigheden buiten zich hier niet goed voor lenen. Een ventilator stuwt deze lucht door de woning en deze verdwijnt via een verticaal afvoerkanaal.
- Ventilatiesysteem C: de werking van dit systeem is omgekeerd als dat van systeem B. De lucht wordt natuurlijk aangevoerd en mechanisch afgevoerd en dit gebeurt continu. Een nadeel is dat je de toevoer van de lucht dus niet zelf kunt reguleren.
- Ventilatiesysteem D: dit systeem is het duurste en is dan ook volledig mechanisch. De toevoer en de afvoer worden beide machinaal gedaan, waardoor je dus altijd een goede circulatie hebt binnenshuis. Dit systeem wordt ook wel een balansventilatiesysteem genoemd.
Vergelijk offertes
Als je wilt weten wat het voor jou zou kosten om ventilatiesysteem A te laten installeren in jouw woning, kun je dit het beste achterhalen door offertes op te vragen. Daar begin je hier mee, door onze vergelijkingstool te gebruiken. Deze tool is gratis en vrijblijvend en verzorgt een aantal offertes die je kunt gebruiken tijdens het plannen voor jouw nieuwe ventilatiesysteem.