Bij het aanschaffen van een nieuw ventilatiesysteem komt meer kijken dan je denkt. Toch is goede ventilatie in een woning essentieel voor je eigen gezondheid, je algemene stemming en de gezondheid van je woning. Vooral goed geïsoleerde woningen hebben baat bij een mechanisch of automatisch ventilatiesysteem, omdat het hier juist lastig is voor lucht om zichzelf te verversen. En een paar ramen tegen elkaar open zetten is dan meestal niet voldoende. Een nieuw installatiesysteem bestaat uit een ventilatie unit, filters, kanalen en ventielen. Hier lees je over de kanalen die moeten worden aangelegd.

Wanneer heb je een ventilatiesysteem nodig?

Als jouw woning na 1975 is gebouwd heb je geluk. Deze hebben vaak al standaard een ingebouwd ventilatiesysteem. Het kan zijn dat je ventilatie unit aan vervanging toe is, maar je zal nooit een volledig nieuw systeem hoeven aanleggen, omdat de kanalen et cetera hier al voor bestaan. Is je huis voor 1975 gebouwd, dan is hier waarschijnlijk nog geen ventilatiesysteem in aangebracht. Oude huizen ventileren veelal natuurlijk door kieren en scheuren in de muur of rond de ramen. Heb je echter je woning recentelijk laten isoleren, dan kan de warmte niet meer weg, maar ook de oude lucht dus niet. En dit heeft gevolgen.

Isolatie en ventilatie

Nadat je je dak, vloer, gevel of raamkozijnen hebt laten isoleren is goede ventilatie dus essentieel. Doe je dit niet, dan zal je merken dat er aanzienlijk meer condensatie plaatsvindt. Het vocht dat we in huis genereren door de ademen, koken, douchen of afwassen kan namelijk niet meer worden afgevoerd. Deze condensatie brengt vochtproblemen met zich mee, zoals schimmel, kou en houtrot en kan je woning dus permanent beschadigen. Daarnaast is slecht gecirculeerde lucht nadelig voor de gezondheid. Er wordt niet genoeg zuurstof meer toegevoegd, waardoor we hoofdpijn en misselijkheid kunnen ervaren. Voor mensen met reuma en astma kan een slecht geventileerd huis de klachten versterken. Met frisse en verse lucht voelen we onszelf dus beter en worden de problemen met vocht in huis effectief bestreden.

De verschillende systemen en de functie van de ventilatiekanalen

Er wordt onderscheid gemaakt tussen vier verschillende ventilatiesystemen, genaamd A, B, C en D. Deze gebruiken elk ventilatiekanalen, maar op verschillende manieren.

  • Ventilatiesysteem A: dit systeem werkt zonder mechanische hulp en is gebaseerd op het principe dat lucht zichzelf door de woning heen verspreidt. Je kunt dit vergelijken met tocht. De lucht wordt natuurlijk aangevoerd en natuurlijk afgevoerd via ventilatieroosters en doorvoeropeningen. De oude lucht gaat naar buiten via het enige ventilatiekanaal dat hiervoor wordt gebruikt en deze bevindt zich vaak in de keuken of badkamer. In goed geïsoleerde huizen is dit systeem niet geschikt want warmte kan te snel verloren gaan. Om die reden wordt dit systeem dan vaak ook ten zeerste afgeraden.
  • Ventilatiesysteem B: dit specifieke ventilatiesysteem gebruikt meer kanalen, zowel voor de aanvoer van de lucht als voor de afvoer. Een ventilatie unit voert de verse lucht mechanisch aan en dit wordt via een ventilatiekanaal naar de juiste plaats getransporteerd. Een verticaal kanaal zorgt er dan voor dat deze lucht natuurlijk naar buiten wordt geleid.
  • Ventilatiesysteem C: bij dit systeem is er alleen sprake van een kanaal die de oude lucht afvoert, omdat de aanvoer natuurlijk gebeurt. Dit kanaal staat verbonden met de ventilatie unit. Net als bij ventilatiesysteem B, is hier dus een beperkt kanalennetwerk voor nodig, waardoor deze twee systemen betaalbaar zijn en makkelijker te installeren.
  • Ventilatiesysteem D: het kanalennetwerk voor dit systeem is ingewikkeld, omdat hier zowel de aanvoer als de afvoer van de lucht mechanisch worden geregeld. Dit wordt ook wel het balanssysteem genoemd, omdat beide luchtstromen met elkaar samenwerken zonder met elkaar in contact te komen. Dit systeem moet dus erg goed worden afgesteld en is niet geschikt voor woningen met veel tocht of slechte isolatie.

 

De verschillende soorten ventilatiekanalen

Laat je een nieuw ventilatiesysteem aanleggen, of wil je je kanalennetwerk vervangen, dan heb je de keuze uit twee verschillende soorten ventilatiekanalen.

  • Spiraalkokers: dit is het meest toegepaste ventilatiekanaal in woningen, omdat ze niet duur zijn, makkelijk te installeren, simpel om te reinigen en goed presteren. De grote diameter zorgt voor een moeiteloze lucht toe- en afvoer zonder dat de ventilatie unit hier hard voor hoeft te werken.
  • Kanalen voor instortsystemen: deze buizen worden verwerkt in de vloer zelf, vaak in het beton van de chape en dit wordt dus voornamelijk gebruikt bij nieuwbouw of volledige renovaties. Zo kan elke kamer zijn eigen kanaal krijgen, is er minder geluidsoverlast en kan je afzonderlijke instellingen per kamer regelen.

 

Offertes vergelijken

Wil je graag weten hoeveel jij zou moeten betalen voor je nieuwe ventilatiekanaal, dan kun je dit het beste achterhalen door offertes op te vragen. Dit doe je makkelijk en snel met onze vergelijkingstool. Deze tool kan binnen een korte tijd een aantal offertes verzorgen van bedrijven uit jouw regio die je vervolgens met elkaar vergelijkt om tot de juiste beslissing te komen.