Filters zijn een belangrijk gedeelte van je ventilatiesysteem, omdat ze de lucht reinigen voordat het je woning ingaat. Hierdoor wordt de kwaliteit van de lucht verbeterd en kun je gebruik maken van een optimaal werkend ventilatiesysteem. De filters halen schadelijke deeltjes uit de lucht van bijvoorbeeld uitlaatgassen, maar kunnen ook pollen en bacteriën uit je woning houden. Voor iedereen die allergisch is, is dit natuurlijk een uitkomst en een noodzaak. Er zijn verschillende soorten ventilatiefilters en hier lees je welke dit zijn.

De functie van de filters

In een ventilatiesysteem hebben filters twee functies. De eerste is het verwijderen van schadelijke deeltjes en de andere is het schoonhouden van de kanalen en mechanische onderdelen. De lucht wordt gereinigd, waardoor schadelijke stoffen of stoffen die allergische reacties veroorzaken niet je woning binnen komen. Is er iemand in je gezin met astma of hooikoorts, dan zal dit ze aanzienlijk beter doen voelen. Daarnaast zorgen de filters ervoor dat het systeem vanbinnen zo schoon mogelijk blijft. Aangeraden wordt om je ventilatiesysteem één keer in de vier jaar te laten onderhouden, maar het schoonmaken van de filters is jouw taak. Je kunt dit één keer in de maand doen met een stofzuiger. Zo houd je de lucht schoon en zorg je voor een minimale vervuiling van je luchtkanalen.

Verschillende soorten filters

Er zijn een aantal verschillende filtersoorten en deze worden aangeduid met een code. De meest gangbare typen zijn voorfilters en fijnfilters. De voorfilters halen alvast het grootste gedeelte van de schadelijke stoffen uit de lucht terwijl de fijnfilters de lucht reinigen van kleinere stofjes. De voorfilters zijn meestal van klasse G3 en filteren 85 procent van de deeltjes uit de lucht. G4 filters hebben een nog grotere capaciteit. De fijnfilters zijn vaak van klasse F6, F7 of F8 en filteren pollen zodat mensen met allergieën veilig je huis kunnen betreden.

Het vervangen en reinigen van de filters

De frequentie waarmee je de filters moet vervangen hangt af van een aantal factoren. Woon je in een stedelijk gebied, waar de lucht vervuilder is, dan is het verstandig om dit vaker te doen dan wanneer je op het platteland woont. Ook als iemand in je gezin allergisch is, kun je beter vaker de filters vervangen, zodat ze geen reactie krijgen als ze binnen zijn. Gemiddeld wordt het aangeraden om elk jaar nieuwe filters te plaatsen, maar in uitzonderlijke gevallen kan dit beter sneller gedaan worden, zoals elk half jaar of zelfs elke twee maanden. Voorfilters kun je zelf elke maand reinigen, maar fijnstoffilters kun je als ze verzadigd zijn toch beter vervangen. Op die manier garandeer je een optimale werking van je ventilatiesysteem.

Het belang van goede ventilatie

Goede ventilatie in huis is erg belangrijk. Tegenwoordig, nu we onze woningen zo goed mogelijk willen isoleren, kan de warmte slecht weg, maar hiermee ook de oude lucht. Een niet goed geventileerd huis kan als gevolg hebben dat de inwoners zich misselijk voelen en vaker hoofdpijn hebben, en kan de symptomen van astma en reuma verergeren. Ook hebben goed geïsoleerde huizen regelmatig problemen met vocht en condensatie. Dit is wederom omdat het vocht dat we genereren door te ademen, koken, douchen en af te wassen niet weg kan en zich op koudere delen van het huis gaat vestigen. Deze condensatie kan schimmel en houtrot veroorzaken en dus permanente schade aanrichten. Voor jouw gezondheid en voor de gezondheid van je woning is goede ventilatie dus essentieel.

 

Verschillende ventilatiesystemen

De filters zijn maar één onderdeel van een heel ventilatiesysteem. Er is ook een luchtkanaal en een ventilatie unit, om maar niet te spreken over de kleinere onderdelen zoals ventielen. Over het algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen drie verschillende mechanische systemen, genaamd B, C en D. Er is ook een systeem A, maar hier komt geen mechaniek aan te pas, en dus ook geen filters.  Systeem A werkt alleen door natuurlijke luchtverplaatsing.

  • oe vaal Ventilatiesysteem B en C: deze twee systemen zijn half-mechanisch. Systeem B heeft een mechanische luchtaanvoer en een natuurlijke luchtafvoer en bij systeem C is dit precies andersom. Daarom is er bij systeem C ook geen sprake van een filter, de verse lucht komt via ramen of ventilatieroosters naar binnen. Is er iemand in jouw gezin met een allergie, dan is systeem B dan ook aanzienlijk beter.
  • Ventilatiesysteem VetVentilatiesysteem D: bij dit ventilatiesysteem gebeurt alles mechanisch en wordt de lucht getransporteerd via een ingewikkeld kanalenstelsel. Dit systeem werkt via een principe dat beide luchtstromen balanceert en wordt dan ook balansventilatie genoemd. Je kunt ventilatiesysteem D alleen optimaal gebruiken als je woning erg goed is geïsoleerd.

 

Offertes vergelijken

Als je precies wilt weten wat je zou moeten betalen om nieuwe filters te laten plaatsen in je ventilatiesysteem, of om een volledig nieuw systeem te laten plaatsen, dan kun je het beste beginnen met het opvragen van offertes. Dit doe je snel en makkelijk hier met onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool.