Goede ventilatie in huis is erg belangrijk, vooral als je een goed geïsoleerde woning hebt. De warmte kan dan moeilijker de kamers verlaten, waardoor je natuurlijk een lagere energierekening hebt en minder CO2-uitstoot, maar ook de lucht wordt minder makkelijk ververst. In oudere huizen was dit geen probleem, er waren genoeg manieren voor frisse lucht om binnen te komen, maar in de huidige tijd, waarin we warmte zo goed mogelijk bewaren, is dit niet meer zo vanzelfsprekend. Daarom kiezen veel mensen ervoor om een ventilatiesysteem aan te laten leggen, en balansventilatie is één van de opties.

Wat is balansventilatie?

Balansventilatie, ook wel ventilatiesysteem D genoemd, is een volledig afgesloten en mechanisch systeem dat de lucht in je huis ververst. De luchtaanvoer wordt mechanisch gedaan en de -afvoer ook. Het systeem wordt balansventilatie genoemd, omdat het zo is opgesteld dat de beide luchtstromen elkaar niet kruizen en volledig in balans zijn. Om deze reden staat dit systeem dan ook altijd aan, zodat een optimale verversing kan worden gerealiseerd. Alleen tijdens onderhoud, of als er een ramp plaatsvindt mag het systeem worden uitgezet.

Warmterecuperatie

Wanneer je balansventilatie aanschaft, dan kun je ook warmterecuperatie laten toevoegen. Hiermee wordt het erg energiezuinig, omdat de warmte door middel van een warmtewisselaar wordt teruggewonnen en aan de nieuwe koude lucht wordt overgegeven. Dit kan tot 90 procent zijn van de warmte uit de afgevoerde lucht, waardoor je in de wintermaanden nog minder hoeft te stoken. Tijdens de zomer, wanneer frisse en koele lucht juist gewenst is, kun je de warmterecuperatie uitzetten.

De voordelen van balansventilatie

Balansventilatie heeft vele voordelen. Het geeft je een ventilatiesysteem waarmee je zonder ventilatieroosters in de ramen of deuren je lucht constant kunt verversen. Hierdoor zal je minder last hebben van lawaai buiten en is het esthetisch ook beter. Het is erg energiezuinig en kan de woning in de winter voor een gedeelte verwarmen en in de zomernachten de kamers koel houden.

De nadelen van balansventilatie

Balansventilatie heeft ook zijn nadelen. Ten eerste is het een duur systeem om te installeren; het kost tussen de €3000 en €6000 all-in. Ook heeft dit systeem eigenlijk alleen nut als het wordt geplaatst in een goed geïsoleerde woning, omdat er anders geen balans kan plaatsvinden tussen de twee luchtstromen. Ook als iemand ergens in huis een raam openzet, kan deze balans worden verward. Daarnaast is het inregelen ingewikkeld en moet dit goed gebeuren voor optimaal rendement.

Andere ventilatiesystemen

Als je balansventilatie overweegt moet je deze nadelen dus meenemen. Om de balans zo optimaal mogelijk te houden, zijn er wel een aantal regels waar je mee te maken krijgt. Je kunt ook een ander systeem overwegen en de meest gekozen systemen zijn ventilatiesysteem B en C.

  • Ventilatiesysteem B: bij dit systeem wordt de luchttoevoer mechanisch geregeld, terwijl de luchtafvoer natuurlijk wordt gedaan. Dat betekent dat je altijd een goede toevoer hebt van frisse lucht en dat er een niet al te ingewikkeld buizennetwerk nodig is om dit te realiseren. Via een verticale pijp wordt de oude lucht weer afgevoerd. De kosten om dit te laten installeren liggen rond de €1500.
  • Ventilatiesysteem C: dit systeem werkt precies andersom. De lucht komt natuurlijk binnen en wordt mechanisch weer afgevoerd. Hierdoor kun je te maken krijgen met een onevenredige luchtaanvoer, omdat er buiten niet altijd genoeg beweging is in de lucht. Ook deze installatie is kleiner en kost minder, €1500 gemiddeld.
  • Ventilatiesysteem A: dit systeem wordt eigenlijk nauwelijks meer toegepast, omdat het voor een snelle afkoeling kan zorgen in huis. Door middel van ventilatieroosters en doorgangen onder deuren wordt de lucht op een natuurlijke manier door de woning geleidt. Hier komt dus geen ingewikkelde installatie aan te pas en wordt ook geen energie verbruikt.

 

Het belang van goede ventilatie

Huizen die voor 1975 gebouwd zijn, hebben vaak nog geen ventilatiesysteem. Toch zijn we allemaal erg druk bezig onze woningen te isoleren en de overheid steunt dit met subsidies. Zonder ventilatiesysteem kan de oude lucht in geïsoleerde woningen niet goed weg. In deze oude lucht zit onze eigen uitgeademde lucht en veel vocht van koken, douchen, afwassen enzovoorts. Als dit vocht niet kan worden weggevoerd, krijg je condensatie en natte plekken op de muren, wat dan weer schimmel kan vormen of houtrot kan veroorzaken. De gezondheidsklachten die met slechte lucht gepaard gaan, zijn hoofdpijn en misselijkheid, problemen met de luchtwegen en versterkte symptomen voor mensen die aan astma of reuma lijden. Een goed ventilatiesysteem is dus niet alleen gezond, het is ook beter voor je woning en voor de algemene gesteldheid van jou en je medebewoners.

Offertes vergelijken

Als je geïnteresseerd bent in een balansventilatiesysteem en je wilt graat weten hoeveel dit gaat kosten voor jou, dan kun je het beste beginnen met het aanvragen van offertes. Gebruik hier onze vergelijkingstool voor, en je kunt deze snel en gratis ontvangen, zonder jezelf ergens toe te verplichten. Zo kun je de beste beslissing maken wat betreft jouw nieuwe ventilatiesysteem.