De badkamer is één van de ruimtes in huis waar ventilatie belangrijk is. In de badkamer wordt namelijk veel vocht gegenereerd als we onder de douche of in bad gaan en dit vocht moet worden afgevoerd om condensatie te voorkomen. Vocht op de ramen en muren kan leiden tot schimmel en dit kan je materialen permanent aantasten. Daarnaast is schimmel in de badkamer natuurlijk geen gezicht en is het slecht voor de gezondheid. Als je ventilatie wilt organiseren in de badkamer, dan heb je verscheidene opties.

De eerste keuze: axiaal of radiaal

Allereerst maak je de beslissing of je een axiale of een radiale ventilator wilt plaatsen. Axiale ventilatoren zijn het meest gangbaar en werken met dunne ventilatorbladen. Hierdoor is de ventilator dan ook niet erg groot waardoor hij niet meteen in het oog springt en weinig plek in beslag neemt. Wil je graag een ventilator die meer druk kan creëren, dan is een radiaalventilator beter. Deze is door zijn opbouw sterker, maakt minder toeren en is dus geschikter voor langere afvoerkanalen. Deze ventilatoren zijn wel groter en je vindt ze eigenlijk alleen in mechanische ventilatiesystemen.

Badkamerventilatoren opties

Er zijn een aantal soorten badkamerventilatoren waar je uit kunt kiezen en als je deze onafhankelijk laat plaatsen kosten ze niet veel. De installatie is meestal ook vrij simpel, als er tenminste geen ingewikkelde kanalen hoeven worden aangelegd. Hier vind je een aantal opties op een rij.

  • Muur- en plafondventilatoren: deze ventilatoren kun je al voor €50 kopen en worden ook wel opbouw ventilatoren genoemd. Deze optie wordt het meest gekozen om de prijs en het gemak waarmee ze te installeren zijn. Je hebt hier wel een kort luchtafvoerkanaal voor nodig, anders werken ze niet naar behoren.
  • Buisventilatoren: deze ventilatoren kun je direct in de buitenmuur plaatsen en zijn erg geschikt voor kleine badkamers en toiletten.
  • Kanaalventilatoren: heb je een lang afvoerkanaal en wil je dat de ventilator niet zichtbaar is, dan is dit de beste optie. Geluidsoverlast is ook erg klein omdat de ventilatie unit zelf ergens anders wordt geplaatst.

 

De bediening

Naast de bovenstaande keuzes heb je ook de mogelijkheid een bepaalde bediening uit te zoeken. Zo zijn er ventilatoren die beginnen met draaien als het licht wordt aangedaan en die weer uitgeschakeld worden wanneer je het licht weer uitdoet. Deze keuze vond je vroeger veel, maar het probleem is dat de ventilator dan niet lang genoeg draait om alle vocht uit de lucht te verwijderen. Dit kun je oplossen door een naloop-timer te installeren. Je kunt zelf instellen hoe lang de ventilator nog doordraait nadat je de badkamer hebt verlaten. Volledig automatische ventilatoren gebruiken sensoren om in gebruik gezet te worden. Dit kunnen bewegingssensoren zijn inclusief een naloopmeter of sensoren die de luchtvochtigheid meten en pas uitschakelen als deze weer op peil is.

Een badkamerventilator als deel van een ventilatiesysteem

Nieuwbouwwoningen tegenwoordig zijn vaak al standaard voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem. Deze systemen lopen door het hele huis en zijn een noodzaak omdat nieuwbouwwoningen vaak erg goed zijn geïsoleerd. Warme lucht kan dan niet weg, maar daardoor is de ventilatie ook minder. Is jouw woning voor 1975 gebouwd, dan heb je grote kans dat dit systeem nog niet aanwezig is. Als je vervolgens isolatiewerkzaamheden gaat uitvoeren krijg je dus te maken met slechte ventilatie. Je kunt dan een mechanisch ventilatiesysteem aanschaffen die alle kamers in je woning van verse lucht voorziet. Dit vermindert de condensatie (en dus schimmelaanslag) aanzienlijk en is beter voor je eigen gezondheid.

Waarom is ventilatie in de badkamer zo belangrijk?

Nadat we douchen of een bad nemen, neemt de luchtvochtigheid in de badkamer aanzienlijk toe. In de keuken, als we aan het koken zijn, is dit ook het geval. Dit vocht kan zonder ventilatie geen uitweg vinden en daalt neer op je ramen en muren. Hier ontstaat dan schimmel of houtrot en dit kan permanente schade aanrichten. Ook mensen met astma en reuma zullen hier meer last van hebben als de lucht slecht of vochtig is. Aangezien de badkamer hier een grote boosdoener van is, kun je beter zorgen dat de lucht na het douchen goed wordt geventileerd.

Hoe weet je welke badkamerventilator je moet kiezen?

Wanneer je besloten hebt welk type badkamerventilator je nodig hebt, moet je een beslissing maken over de capaciteit. Deze wordt bepaald door de afmetingen van de badkamer. Hier is een simpele berekening voor. Vermenigvuldig de lengte met de breedte en met daarna de hoogte. Het getal dat hieruit komt is het aantal kubieke meters badkamer dat je hebt. Dit vermenigvuldig je met 10 en je krijgt als antwoord de capaciteit die nodig is voor de ventilator.

Offertes vergelijken

Wil je graag badkamerventilatie laten plaatsen en ben je benieuwd hoeveel dit voor jou zal kosten? Dan kun je snel en makkelijk een aantal offertes opvragen met onze vergelijkingstool. Deze service is gratis en vrijblijvend en kan je helpen met het maken van de juiste beslissing omtrent je badkamerventilatie.