De recente noodzaak voor goede ventilatie en mechanische ventilatiesystemen komt eigenlijk voort uit het feit dat we onze woningen steeds beter isoleren. Goed geïsoleerde woningen laten nauwelijks nog frisse lucht binnen en zijn dusdanig afgesloten om warmte vast te houden, dat het vocht nergens naartoe kan. Dit vocht is afkomstig van bijvoorbeeld onze adem, van het koken in de keuken of van douchen en gaat zich dan vestigen op koudere plaatsen. Daardoor ontstaat condensatie, kun je natte muren krijgen en schimmel, en is de lucht die je inademt niet erg gezond. Met een ventilatiesysteem kun je hier wat aan doen en je kunt kiezen uit verschillende soorten.

De gevolgen van slechte ventilatie

Omdat lucht iets is dat we niet kunnen zien of vasthouden, lijkt een volledig ventilatiesystem misschien overbodig. Je kunt toch ook de ramen openzetten? Dit laatste is zeker waar, echter wat te doen als je wilt ventileren als je niet thuis bent of als het slecht weer is? Een ventilatiesysteem zorgt ervoor dat de lucht fris en vers is, op elk moment van de dag. Doe je dit niet of niet goed, dan kun je klachten merken zoals hoofdpijn en hoesten, kan het aantal huisstofmijt aanzienlijk aannemen, kun je last krijgen van houtrot, schimmels en ongedierte en kunnen de symptomen van reuma en astma ernstiger worden.

Wat is een mechanisch ventilatiesysteem?

Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen mechanische en automatische ventilatiesystemen. In nieuwbouwhuizen vandaag de dag worden alleen nog maar automatische systemen aangelegd. Automatische systemen worden geregeld met sensoren en gaan van zelf aan wanneer er door een sensor beweging of een hoge luchtvochtigheid wordt geconstateerd. Mechanische systemen moet je zelf aan en uitschakelen en zijn dus minder energiezuinig. Ook zijn er vraaggestuurde mechanische systemen die ook door middel van sensoren bepalen hoe veel lucht er gezuiverd moet worden, maar die niet volautomatisch zelf aan- en uitgaan.

Welke soorten mechanische ventilatiesystemen zijn er?

Wat betreft mechanische ventilatiesystemen wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen systeem A, B, C en D. De systemen C en D zijn het meest gangbaar. Hier worden alle systemen kort toegelicht en krijg je een indicatie van de kosten die je hiervoor kwijt kunt zijn.

  • Ventilatiesysteem A: dit systeem wordt gekenmerkt door een natuurlijke manier van het aan- en afvoeren van lucht. Hierbij wordt geen mechanische hulp gebruikt, dus eigenlijk hoort dit systeem niet thuis in het rijtje. Ventilatie wordt geregeld door ramen open te zetten, doorvoeropeningen te plaatsen onder deuren of muren, een ventilatiekanaal aan te leggen en ventilatieroosters te plaatsen. Dit is het goedkoopste systeem en kost je waarschijnlijk alleen een aantal toevoerroosters, maar het systeem is niet te reguleren. Ook wordt dit systeem niet meer toegepast in de bouw, omdat de ventilatie ongelijkmatig is en er veel warmte verloren gaat in de winter.
  • Ventilatiesysteem B: bij dit systeem wordt de luchttoevoer mechanisch geregeld, maar wordt het natuurlijk afgevoerd. Het is niet altijd mogelijk een raam open te zetten, en met dit systeem heb je altijd een garantie van frisse en verse lucht, ook in kamers die moeilijk te luchten zijn. Een nadeel is wel dat er nog altijd sprake is van warmteverlies, omdat de lucht natuurlijk naar buiten wordt gebracht en er dus altijd contact is met de buitenlucht. Voor het laten aanleggen van dit systeem betaal je gemiddeld €1500.
  • Ventilatiesysteem C: bij dit systeem wordt de verse lucht natuurlijk aangevoerd en mechanisch afgevoerd, precies andersom dus dan systeem B. Dit geeft je echter een beperking omdat je niet altijd kunt regelen hoeveel frisse lucht er binnenkomt. Hier staat tegenover dat de installatie aanzienlijk kleiner is, omdat alleen afvoerbuizen nodig zijn. Wil je systeem C laten aanleggen in huis, dan ben je ook €1500 kwijt, gemiddeld.
  • Ventilatiesysteem D: bij dit systeem worden zowel de aan- als de afvoer van de lucht mechanisch gecontroleerd. Dit is dus een systeem dan bestaat uit een buizennetwerk en een ventilator die constant de lucht binnen verversen en afvoeren. Dit systeem wordt ook wel balansventilatie genoemd. Hier ben je nooit afhankelijk van de natuurlijke luchtstroom en is het niet meer nodig om ramen open te zetten of ventilatieroosters te plaatsen. Dit systeem is echter alleen echt geschikt voor woningen met erg goede isolatie. Laat je dit systeem nieuw plaatsen, dan ben je zeker €3000 kwijt en vaak ook meer.

 

Vergelijk offertes

Als je geïnteresseerd bent in één van deze systemen, dan kun je het beste beginnen met een goede planning. Er zijn verschillende leveranciers op de markt, met verschillende prijzen en producten van verschillende kwaliteiten. De beste beslissing maak je door offertes te vergelijken en dat doe je snel en makkelijk met onze vergelijkingstool. Je betaalt hier niks voor en je verplicht jezelf nergens toe, maar je kunt wel achterhalen wat de markt te bieden heeft voor welke prijs. Zo weet je zeker dat je de beste beslissing maakt wat betreft jouw nieuwe ventilatiesysteem.