Heb je een mechanisch ventilatiesysteem, dan zal deze af en toe moeten worden onderhouden. Dit is belangrijk om een optimale werking te garanderen en om ervoor te zorgen dat de lucht die naar binnen wordt gebracht goed schoon is. Ook bevordert het de levensduur van je installatie, wat je natuurlijk geld bespaart op reparaties en vervanging. De mate van onderhoud dat nodig is, is afhankelijk van de staat van de lucht om je woning heen. Bevindt deze zich naast een snelweg of in een bebouwd gebied, dan zal dit vaker nodig zijn dan wanneer je op het platteland woont. De leverancier kan je hier beter over inlichten. Hier lees je over de kosten die gepaard gaan met het onderhouden van je ventilatiesysteem.

De kosten

Vaak kun je samen met de leverancier bij de installatie al een contract afsluiten. Deze bepalen dan hoe vaak de reiniging moet plaatsvinden en maken samen met jou een plan op. Vaak wordt dit dan elke 2 tot 4 jaar gedaan. Je kunt er ook voor kiezen dit zelf te coördineren en op gezette tijden een eenmalige reiniging te organiseren. In de onderstaande tabel vind je een indicatie van de kosten en wat hierbij zit inbegrepen, inclusief btw.

 

Soort onderhoud Prijs Wat zit hier bij inbegrepen
Onderhoudscontract €3,50 per maand Twee jaarlijks onderhoud en reiniging van de unit en ventielen.
Eenmalige onderhoudsbeurt €175 Eenmalig onderhoud en reiniging van de unit, ventielen en luchtkanalen. Het afstellen en meten van het systeem.
Vervanging ventilatie unit €300 Voor vervanging tijdens de eenmalige onderhoudsbeurt.

 

  • De goedkoopste optie: tweejaarlijks onderhoud kost je dus €84. Het onderhoudsbedrijf komt dan langs om de unit en de ventielen te reinigen, maar de luchtkanalen worden niet meegenomen. Na elke reinigingsbeurt krijg je advies over het gebruik van je ventilatiesysteem.
  • Een eenmalige onderhoudsbeurt: als je besluit om het onderhoud zelf te regelen en deze eenmalig in te plannen, dan kun je rekenen op een bedrag van rond de €175. Tijdens deze beurt worden ook de kanalen gereinigd en wordt de afzuigcapaciteit gemeten. De kosten zijn hoger, maar het onderhoud is dus grondiger.
  • Een eenmalige onderhoudsbeurt en vervanging van de ventilatie unit: als je tijdens je eenmalige onderhoudsbeurt ook besluit je ventilatie unit te vervangen, dan kost dit in totaal ongeveer €475. Hierna is je systeem weer als nieuw en kun je er nog jaren optimaal gebruik van maken.

 

Is het mogelijk om het onderhoud zelf te doen?

Er zijn gedeeltes van het onderhoud die je zelf kan en dient te doen. Eén hiervan is het reinigen en vervangen van de filters. Vaak heeft een ventilatie unit voorfilters en fijnfilters. De voorfilters halen alvast 85 procent van de schadelijke stofjes uit de lucht, en de fijnfilters halen hier dan nog kleinere stofjes uit, zoals pollen en bacteriën. Zijn je filters niet schoon, dan is de lucht die naar binnen komt dus ook niet schoon meer. De voorfilters kun je zelf maandelijks schoonmaken met een stofzuiger en dien je jaarlijks te vervangen. Hoe vaak je de filters wilt vervangen, hangt af van de samenstelling van de lucht buiten. Is deze erg vervuild dan kun je dit beter elk half jaar doen. Is er iemand in je huishouden met een allergie of hooikoorts, dan is het beter de fijnfilters elke 2 maanden te vervangen. Is dit niet het geval, dan is elk half jaar tot elk jaar prima. Deze fijnfilters kun je niet zelf reinigen met een stofzuiger.

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Hoeveel je betaalt voor het onderhoud wordt bepaald door een paar factoren.

  • Het soort onderhoud: hoe grondiger het onderhoud, hoe meer je betaalt. Echter, hier staat tegenover dat de levensduur van goed onderhouden ventilatie units langer is en dat je met goed onderhoud ook een optimale werking van je ventilatiesysteem zal krijgen.
  • Het soort systeem: het duurt langer en is dus duurder om ingewikkelde systemen te onderhouden dan simpele systemen. Lange luchtkanalen en meerdere ventilatieroosters zijn duurder om te reinigen dan kleinere exemplaren.
  • Wel of niet de ventilatie unit vervangen: eens in de zoveel tijd is het nodig om de ventilatie unit te vervangen. Doe je dit, dan ben je uiteraard meer geld kwijt dan wanneer dit achterwege gelaten kan worden.

 

Interessante bespaartips

  • Pleeg onderhoud: elke twee jaar betalen voor een onderhoudsbeurt is goedkoper dan het betalen voor de kosten van een reparatie of het vroegtijdig vervangen van de ventilatie unit.
  • Sluit een contract af: voor €84 per twee jaar sluit je een onderhoudscontract af, terwijl een eenmalige onderhoudsbeurt €175 kost. Onderhoudscontracten zijn dus veelal voordeliger en je hoeft je dan zelf geen zorgen te maken over de planning.

 

Vergelijk offertes

Wil je graag de beste deal op de onderhoudsbeurt van jouw ventilatiesysteem? Gebruik dan onze vergelijkingstool en ontvang in een korte tijd een aantal gratis en vrijblijvende offertes van onderhoudsbedrijven uit jouw omgeving.