Als je van plan bent een ventilatiesysteem aan te schaffen, dan heb je een aantal keuzes te maken. Zo is er het type systeem dat je kiest, de uitbreidingen en de nazorg. Hier vind je een paar tips op een rij die je kunnen helpen bij het kiezen van het juiste pakket voor jouw wensen en budget.

Automatisch of mechanisch?

De eerste keuze die je hebt is of je een mechanisch of een automatisch ventilatiesysteem wilt aanschaffen.

  • Automatische systemen: deze werken met sensoren die de ventilatie in- en uitschakelen. Deze sensoren meten bijvoorbeeld het CO2-gehalte in de lucht of de luchtvochtigheid. Ook kunnen ze dan bepalen hoeveel lucht er gereinigd moet worden en dit plaatselijk doen, zoals in de badkamer of de keuken. Voor dit systeem betaal je dan ook aanzienlijk meer.
  • Mechanische systemen: deze systemen worden aangestuurd door een ventilatie unit die weer aangestuurd wordt door jou. In plaats van alleen te werken wanneer het nodig is, staan deze eigenlijk altijd aan en zorgen ze voor een constante luchtverversing. Dit systeem is goedkoper, maar vergt dus jouw input.

 

Het soort systeem

Er zijn drie ventilatiesystemen op de markt, namelijk systeem B, C en D. De keuze die je maakt hangt af van je budget, je wensen en de isolatiewaarde van je woning. Je kan de volgende tips gebruiken om het juiste systeem te vinden voor jouw situatie.

  • Je huis is goed geïsoleerd: als je een woning hebt met een uitstekende isolatiewaarde, dan kun je beter kiezen voor een systeem waarbij deze bewaarde warmte niet verloren gaat. Ventilatiesysteem D met warmterecuperatie is dan de beste optie. Dit systeem is volledig automatisch en kan via sensoren bepalen waar en hoeveel luchtverversing nodig is. Ook is het mogelijk om met warmterecuperatie 90 procent van de warmte die met de oude lucht wordt afgevoerd over te dragen op de luchttoevoer.
  • Je huis is minder goed geïsoleerd: ventilatiesysteem D werkt met twee luchtstromen die met elkaar in balans staan. Dit wordt dan ook wel het balanssysteem genoemd. Is je huis niet voldoende geïsoleerd dan is dit geen goede optie, omdat tocht dit systeem in de war kan brengen. Ventilatiesysteem B of C zijn dan vaak betere keuzes. Deze zijn gedeeltelijk mechanisch en gedeeltelijk natuurlijk, zodat je je geen zorgen hoeft te maken als er ergens een raam wordt opengezet.
  • Je budget: als laatste kun je de keuze voor het systeem dat je kiest laten afhangen van je budget. Ventilatiesysteem D is het duurste en kost tussen de €3000 en €6000. Aan de andere kant is deze ook het energiezuinigste en is de werking optimaal. Voor ventilatiesystemen B en C betaal je gemiddeld €1500, omdat het kanalensysteem en de besturing aanzienlijk simpeler zijn.

 

Wel of geen geluidsdempers?

Geluidsdempers kunnen handig zijn als je ventilatiesysteem D laat installeren. Omdat deze bestaat uit een ingewikkeld buizennetwerk dat alle kamers met elkaar verbindt kan het zijn dat geluiden uit de ene kamer de andere kamer via de buizen binnendringen. Dit bevordert je privacy dus niet. Ook kan het soms zijn dat de werking van de ventilator trillingen of overlast veroorzaakt, vooral als de lucht te snel wordt rondgepompt. Om dit op te lossen zijn er een aantal geluidsdempers beschikbaar. Laat je deze tijdens de installatie plaatsen, dan ben je minder geld kwijt dan wanneer je dit op een later tijdstip laat doen. Het is dus goed van te voren te besluiten of je deze dempers wilt laten plaatsen.

Het soort ventilatieroosters

Het rooster dat je laat plaatsen hebben direct invloed op het uiterlijk van je woning. Je kunt vaak kiezen tussen ronde en vierkante/rechthoekige filters en ook de kleur is tot op zekere hoogte te bepalen. Het soort rooster hangt af van hoe opvallend je wilt dat ze zijn en of ze in jouw interieur passen. Opvallende roosters kunnen mooi staan in industriële interieurs, terwijl je in een klassiek ingerichte ruimte misschien liever wil dat ze zo min mogelijk opvallen.

Wel of geen onderhoudscontract?

Na de plaatsing van de installatie, bieden de meeste leveranciers een onderhoudscontract aan. Dan wordt het systeem eens in de zoveel tijd nagekeken en gereinigd. Dit kost niet erg veel, maar garandeert wel een optimale werking van het systeem. Zo heb je altijd frisse en schone lucht en kun je geld besparen op de kosten voor reparaties en het vroegtijdig vervangen van de ventilatie unit. De filters van de unit kun je zelf reinigen en vervangen. Hoe en hoe vaak dit moet kun je het beste bespreken met de leverancier, want dit is afhankelijk van een aantal factoren in jouw huishouden. De staat van de lucht is hier één van, maar ook als je personen in je huishouden hebt met astma of hooikoorts kun je de filters beter vaker vervangen.

Offertes vergelijken

Wil je graag weten hoeveel een ventilatiesysteem voor jou precies kost? Dan kun je het beste beginnen met het opvragen van offertes. Dit doe je gratis met onze vergelijkingstool. Deze snelle en makkelijke service is volledig vrijblijvend en kan je een stapje dichter in de buurt helpen van een nieuw ventilatiesysteem.