Hoe beter je je woning isoleert, hoe meer ventilatie je nodig hebt. Door de warmte zoveel mogelijk binnen te houden, kan de oude lucht ook niet meer naar buiten en loop je het risico dat deze niet voldoende wordt ververst. In oudere huizen, met genoeg kieren en scheurtjes in de gevel of om het raam, was dit geen probleem omdat toen de lucht natuurlijk werd gecirculeerd. Als gevolg betaalden we toen ook aanzienlijk meer stookkosten en was onze CO2-uitstoot dus ook groter. Er zijn mechanische en automatische ventilatiesystemen, en mechanische systemen worden vaak onderverdeeld in systeem A tot en met D. Hier lees je over systeem B, de kenmerken en de voor- en nadelen.

De voordelen van goede ventilatie

Goede ventilatie in huis heeft een groot aantal voordelen. Zonder ventilatie ademen we onze eigen uitgeademde lucht wederom in en kunnen we hier aanzienlijk minder zuurstof uit halen. Daarnaast kan het vocht dat we uitademen, of dat vrijkomt bij koken en douchen, niet weg. Uiteindelijk zal dit resulteren in condensatie, natte plekken op de muren, schimmel, houtrot en ongezonde lucht. Hierdoor kun je gezondheidsproblemen ondervinden, zoals hoofdpijn en misselijkheid, maar ook de symptomen van reuma en astma zullen versterken. Goede ventilatie is dus goed voor de gezondheid van jezelf en van je woning en je zal je stukken beter voelen wanneer je lucht fris en vers is. Het zal je uiteindelijk geld besparen op het verwijderen van schimmel, reparaties aan je constructie of hogere stookkosten in verband met de kou die het vocht met zich meebrengt.

Automatische- en mechanische systemen

De eerste keuze die je maakt als je een nieuw ventilatiesysteem wilt laten aansluiten is het soort systeem dat je kiest. Automatische systemen zijn aanzienlijk duurder, maar worden aangestuurd door sensoren die de hoeveelheid vocht en CO2 in de lucht meten zowel als beweging. De ventilatie zal aangaan, bijvoorbeeld als je het toilet of de badkamer inloopt. Deze systemen worden veel toegepast in de nieuwbouw, omdat ze groot zijn en in bestaande woningen enige mate van breekwerk nodig hebben. Mechanische systemen, aan de andere kant, staan eigenlijk altijd aan en werken met een buizensysteem en een ventilator die frisse lucht aanvoert en weer afvoert via een verticaal kanaal. Het is wel mogelijk om een vraaggestuurd mechanisch systeem aan te schaffen, deze bepaalt de hoeveelheid frisse lucht dat nodig is. Ventilatiesysteem B is één van de meest geïnstalleerde mechanische ventilatiesystemen op de markt.

Wat is ventilatiesysteem B?

Kies je voor ventilatiesysteem B, dan wordt de luchtaanvoer mechanisch geregeld en de luchtafvoer natuurlijk. Dit is vooral handig in situaties waar er geen natuurlijke luchtaanvoer beschikbaar is, zoals wanneer je langs een drukke weg woont, in bepaalde weersomstandigheden en als er kamers zijn zonder ramen. De oude lucht wordt natuurlijk afgevoerd via een verticaal ventilatiekanaal.

De voordelen van ventilatiesysteem B

Aangezien een gedeelte van de luchtomloop nog natuurlijk gebeurt, is dit ventilatiesysteem niet al te duur in de aanschaf. Het is makkelijk om de lucht in je woning te verversen, ook als er geen mogelijkheid is om de ramen open te zetten en kun je dus het hele jaar van verse lucht genieten. Dit systeem zal ook goed werken als je niet thuis bent, zonder dat je dan het risico op inbraak verhoogt.

 

De nadelen van ventilatiesysteem B

Een nadeel van dit systeem is, omdat de lucht via een verticale afvoerbuis het huis verlaat, er altijd een opening is naar de buitenlucht. Hierdoor zal er sprake zijn van warmteverlies, vooral in de winter.

De andere systemen

Naast ventilatiesysteem B zijn er ook drie andere systemen op de markt die misschien beter zijn voor jouw situatie. Hier worden deze in het kort besproken.

  • Ventilatiesysteem A: dit is eigenlijk geen mechanisch gestuurd systeem, omdat alles natuurlijk verloopt. Met ventilatieroosters en ruimtes onder de deuren wordt de lucht gecirculeerd zonder dat je daar stroom voor nodig hebt. Het nadeel van dit systeem is een aanzienlijk warmteverlies tijdens de winter en eigenlijk wordt dit dus al nauwelijks meer toegepast.
  • Ventilatiesysteem C: dit systeem is het tegenovergestelde systeem van systeem B. De lucht wordt natuurlijk aangevoerd en mechanisch weer afgevoerd. Hierdoor kan de installatie relatief klein blijven, maar heb je dus ook geen controle over de mate van aanvoer. Ventilatiesysteem C wordt ook erg veel toegepast in bestaande huizen, net als systeem B.
  • Ventilatiesysteem D: bij dit systeem wordt zowel de aanvoer als de afvoer van de lucht mechanisch geregeld. Je hebt dus altijd een garantie van frisse lucht en hier betaal je ook voor. Dit is het duurste systeem, maar is dus volledig controleerbaar. Je vindt dit ook wel terug onder de naam balansventilatie.

 

Vergelijk offertes

De beste manier om erachter te komen hoeveel jij moet betalen om ventilatiesysteem B te laten installeren is jouw woning is door over te gaan op het aanvragen van offertes. Dit doe je snel en makkelijk met onze vergelijkingstool en deze service is gratis en vrijblijvend. De aangeleverde offertes kun je met elkaar vergelijken en de uitkomst meenemen tijdens het maken van je beslissing.