Nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig zo goed mogelijk geïsoleerd. De muren, de ramen, de vloer en het dak, er kan nauwelijks nog warmte weg, zodat we de thermostaat lager kunnen zetten en minder CO2-uitstoot veroorzaken. Ook mensen met oudere woningen kiezen er vaak voor om één of meerdere gedeeltes van hun woning te laten isoleren. Dit is natuurlijk een goede zaak, maar heeft wel als gevolg dat het ventileren van de woning lastiger wordt. De oude en muffe lucht kan niet meer weg en deze ademen we dus meerdere malen opnieuw in. Nieuwbouw wordt dan vaak ook uitgerust met een goed ventilatiesysteem. In huizen die voor 1975 gebouwd zijn, is dit echter niet vanzelfsprekend. Naast goede isolatie, kun je dus beter meteen een goede ventilatie organiseren en kies je voor een systeem met warmterecuperatie, dan kun je nog meer geld besparen op je stookkosten.

Wat is warmterecuperatie?

Voor iedereen die geïnteresseerd is om warmte zo goed mogelijk te bewaren, zal dit systeem een uitkomst bieden. Door onze woning te ventileren voeren we niet alleen muffe lucht weg, maar ook warmte. Dit is tegenstrijdig als je woning goed geïsoleerd is. Een ventilatiesysteem met warmterecuperatie gebruikt 90 procent van deze warmte uit de afgevoerde lucht en geeft dit over aan de schone nieuwe lucht via een warmtewisselaar. Zo kun je dus je woning goed warm houden en toch van verse lucht gebruik maken. Warmterecuperatie is op dit moment alleen mogelijk in balansventilatiesystemen.

Wat is een balansventilatiesysteem?

Balansventilatie, ook wel ventilatiesysteem D genoemd, is een volledig mechanisch ventilatiesysteem. Er worden twee luchtstromen gerealiseerd, één voor de aanvoer en één voor de afvoer van de lucht. Deze luchtstromen kruizen elkaar niet, maar duwen en trekken elkaar juist aan, zodat de lucht in je woning altijd in beweging is. Dit systeem hoeft dan ook niet te worden uitgezet en zorgt voor een constante toevoer van verse lucht in je woning. Door de warmterecuperatie en de natuurlijke beweging van de lucht gebruikt het erg weinig stroom en zorgt het altijd voor een aangenaam binnenklimaat.

De voordelen van balansventilatie met warmterecuperatie

Dit systeem heeft natuurlijk ten eerste als voordeel dat je je woning kunt ventileren, zonder dat er warmte verloren gaat. Dit zorgt voor verdere energiebesparing, naast wat je al bespaart met je isolatie. De lucht die binnenkomt wordt gezuiverd, zodat er geen pollen of bacteriën binnen kunnen komen. En naast het verwarmen van de lucht in de winter, kun je tijdens de zomernachten juist genieten van een heerlijk gekoelde slaapkamer. Balansventilatie is volledig mechanisch, dus ventilatieroosters in ramen en deuren zijn verleden tijd.

De nadelen van balansventilatie met warmterecuperatie

Natuurlijk zijn er aan dit systeem ook nadelen verbonden. De balans tussen de twee luchtstromen kan worden ontzet als er bijvoorbeeld ergens in huis een raam wordt opengedaan. Daarna kan het inregelen lastig zijn, omdat de stromen perfect met elkaar moeten worden gebalanceerd. Ook is dit systeem erg duur en betaal je tussen de €3000 en €6000 om het te laten installeren. En balansventilatie werkt niet naar behoren in woningen die niet optimaal geïsoleerd zin. Elke kier of oorzaak voor tocht kan het systeem in de war brengen.

 

Andere ventilatiesystemen

Voor woningen waar balansventilatie niet de beste keuze is, zijn er ook andere mechanische ventilatiesystemen waar je uit kunt kiezen. Deze zijn aanzienlijk goedkoper, maar beter geschikt voor huizen met minder goede isolatie. De systemen onderscheiden zich via de manier waarop ze worden aangestuurd.

  • Ventilatiesysteem A: dit ventilatiesysteem is eigenlijk niet mechanisch, want het gebruikt natuurlijke luchtstroom (vergelijkbaar met tocht) om de woning te ventileren. Door het strategisch plaatsen van roosters en andere luchtdoorgangen, wordt de frisse lucht van buiten door de woning geloodst en wordt afgevoerd door een verticale luchtpijp. Dit systeem wordt eigenlijk niet meer toegepast, omdat er sprake is van veel en snel warmteverlies, vooral in de winter.
  • Ventilatiesysteem B: bij dit systeem wordt de luchttoevoer mechanisch gedaan en de luchtafvoer gebeurt natuurlijk. Dit heeft als voordeel dat er altijd verse lucht beschikbaar is. Dit systeem is ook aanzienlijk goedkoper en minder ingewikkeld om te installeren. Om deze redenen is dit één van de meest gekozen ventilatiesystemen op dit moment.
  • Ventilatiesysteem C: het C-systeem is precies het tegenovergestelde van ventilatiesysteem B. Het voert de lucht mechanisch af en de aanvoer is natuurlijk. Dit heeft wel als gevolg dat de aanvoer niet altijd constant is en afhankelijk is van de omstandigheden buiten. Toch is ook dit systeem aanzienlijk goedkoper en makkelijker te installeren.

 

Offertes vergelijken

Ben je geïnteresseerd in ventilatiesysteem met warmterecuperatie, dan kun je hier precies uitvinden wat jij hiervoor zou moeten betalen. Gebruik onze vergelijkingstool en je zal snel een aantal offertes ontvangen van bedrijven uit jouw regio. Deze service is gratis en verplicht je niet tot aankoop. De offertes vergelijk je vervolgens met elkaar om tot de beste beslissing te komen wat betreft jouw nieuwe ventilatiesysteem.