Woningen met een kruipruimte ondervinden hier vaak veel problemen van. Kruipruimtes bevinden zich onder de woning, vaak in oudere huizen en deze hebben een koud en vochtig klimaat. Hierdoor kan er schimmel ontstaan en kan het vocht naar boven trekken je muren en constructie in. Natte muren in je woongedeelte is slecht voor je gezondheid en zal lelijke plekken achterlaten. Ook kan je woning aanzienlijk kouder worden als de ventilatie in je kruipruimte niet voldoende is. Hier lees je over ventilatie in de kruipruimte en hoe dit in zijn werk gaat.

Waarom is ventilatie goed?

In het Bouwbesluit van 2012 is vastgelegd dat het niet meer verplicht is om je kruipruimte te ventileren. Er zijn echter wel enkele regels verbonden aan kruipruimtes, vooral te maken met het luchtdicht en waterdicht maken van de vloer op de begane grond. Is dit voldoende uitgewerkt, dan kan een slecht klimaat in de kruipruimte hier geen schade meer aanrichten. Toch is goede ventilatie wel aan te raden, want het zorgt ervoor dat radongas en andere schadelijke gassen uit de grond veilig worden weggevoerd. Wil je de kruipruimte ergens voor gebruiken, zoals voor het isoleren van de onderkant van de vloer, dan kan dit alleen als de lucht daar gezond is. Daarnaast voorkom je met een goede ventilatie dat nare geurtjes uit de kruipruimte je woning in kunnen dringen.

Hoe breng je kruipruimte ventilatie aan?

Kruipruimte ventilatie is erg makkelijk te realiseren. Je kunt zelf een aantal ventilatieroosters plaatsen die via een diagonaal boorgat in de muur met de buitenlucht in verbinding staan. Je kunt dit ook laten doen, als je dat liever hebt. De gemiddelde woning heeft 4 tot 6 van deze ventilatieroosters nodig om de kruipruimte voldoende te kunnen ventileren.

Ventileren en isoleren?

Een andere manier om een slecht klimaat in de kruipruimte tegen te gaan is door het te isoleren. Dit wordt gedaan door bodemisolatie aan te brengen wat de bodem van de kruipruimte bedekt. Het isolatiemateriaal wordt dan de kruipruimte in gespoten totdat het een bepaalde dikte heeft bereikt. Het vocht zal dan in de isolatielaag condenseren in plaats van tegen je vloerconstructie. Hierdoor wordt de luchtvochtigheid lager en ook de temperatuur zal enigszins stijgen. In een geïsoleerde kruipruimte is ventilatie nog steeds belangrijk. De isolatie wordt niet zozeer gedaan om warmte vast te houden, maar wel om het klimaat van de kruipruimte te verbeteren. Goede ventilatie draagt daar alleen maar aan bij. Zie ook: kruipruimte isolaties.

Wat is radongas?

Het grootste gevaar dat je ondervindt aan een slecht geventileerde kruipruimte heeft te maken met radongas. Dit gas is radioactief en komt voor in de bodem en ook in bouwmaterialen. Is je kruipruimte niet goed geventileerd, dan kan dit gas via kieren en gaten of de meterkast je woning binnenkomen. Het inademen van het gas zelf is niet schadelijk, maar als het zich vestigt op kleine deeltjes in de lucht, dan kan het kankerverwekkend zijn.

Offertes vergelijken

Wil je graag weten hoeveel jij zou moeten betalen voor het laten aanbrengen van ventilatie in je kruipruimte? Dan kun je dit het beste achterhalen door te beginnen met het opvragen van offertes. Deze offertes vergelijk je vervolgens met elkaar om tot een beslissing te komen wat betreft jouw ventilatie. Gebruik hier onze vergelijkingstool voor en je kunt gratis en vrijblijvend een aantal offertes ontvangen van bedrijven uit jouw regio.