Wanneer een betere ventilatie in jouw woning een noodzaak is, kan het zijn dat je recentelijk isolatiewerkzaamheden hebt verricht. Hierdoor blijft de warmte beter binnen en gaan je stookkosten naar beneden, maar kan oude lucht ook minder makkelijk worden ververst. Nieuwbouwhuizen van na 1975 hebben vaak standaard een mechanisch ventilatiesysteem en na 2000 worden voornamelijk automatische systemen ingebouwd. Is jouw woning van voor dit jaartal, dan heb je waarschijnlijk geen ventilatie en goede isolering draagt hier niet aan bij. Er zijn vier mechanische ventilatiesystemen en ventilatiesysteem C is hier één van.

De voordelen van goede ventilatie

Een goede luchtcirculatie heeft vele voordelen. Het zorgt ervoor dat de lucht die jij inademt gezond en vers is en niet bestaat uit oude lucht die je al meerdere malen hebt uitgeademd. Daarnaast is er de vochtigheid in de lucht, van onder andere koken, douchen, afwassen en uitademen dat ergens naartoe moet. Is er geen goede ventilatie in je woning, dan zal dit ergens neerstrijken als condensatie. Dit heeft vochtplekken, schimmel en rot tot gevolg wat weer leidt tot slechte en ongezonde lucht. Deze lucht kan hoofdpijn veroorzaken, misselijkheid en het kan de symptomen van astma en reuma verergeren. Een goede luchtcirculatie is dus goed voor je gezondheid, voor de staat van je huis en voor je algehele stemming.

Automatisch versus mechanisch

Tegenwoordig heb je de keuze tussen automatische en mechanische ventilatiesystemen. Automatische systemen zijn groot en worden daarom bijna vooral tijdens nieuwbouw of renovaties ingebouwd. Deze werken met sensors die kijken naar beweging en het gehalte van CO2 en vocht in de lucht. Het zal automatisch aan- en uitgaan en ook de mate van ventilatie aanpassen aan wat het meet met de sensors. Mechanische systemen worden voornamelijk in bestaande woningen gebouwd en deze bedien je met een knop. Over het algemeen staan deze altijd aan, voor een constante luchtverversing, en worden alleen uitgezet als er een ramp is of er onderhoud wordt gedaan. Je kunt vraaggestuurde ventilatiesystemen vinden, die de mate van ventilatie zelf aanpassen, maar die je nog wel aan en uit moet zetten. Mechanische systemen worden vaak in vier groepen verdeeld, groep A tot en met D.

Ventilatiesysteem C

De manier waarop de systemen zich van elkaar onderscheiden is de aansturing. Ventilatiesysteem C wordt aangestuurd door natuurlijke luchttoevoer en mechanische luchtafvoer. Dat betekent dat verse lucht meestal wel beschikbaar is, maar niet altijd in evenredige mate. Als het buiten mistig is, bijvoorbeeld en de lucht nauwelijks beweegt, zal er ook minder lucht je woning binnenkomen. Aan de andere kant zuigt het systeem de oude lucht zelf weg en doet dit in samenwerking met verkorte deuren en ventilatieroosters.

De voordelen van ventilatiesysteem C

De voordelen van dit systeem is dat het relatief goedkoop is, omdat een gedeelte van de besturing natuurlijk gebeurt. Een ander voordeel is dat de installatie relatief klein is. De lucht wordt binnengebracht door ventilatieroosters en weggezogen door afvoerbuizen. Deze onderdelen, inclusief de ventilator, zijn dus de enige componenten die moeten worden geïnstalleerd.

De nadelen van ventilatiesysteem C

Dit systeem heeft echter ook nadelen. Zo is er sprake van een onregelmatige luchttoevoer en kan dit tijdens de wintermaanden een snelle afkoeling betekenen van je woning. Daarnaast warmen de ruimtes hierdoor ook sneller op, de natuurlijke luchttoevoer brengt warme lucht naar binnen. In zekere zin wordt de werking van je isolatie dus enigszins tenietgedaan.

De andere ventilatiesystemen

Als deze berichten je toch niet aanstaan, kun je misschien beter een ander ventilatiesysteem overwegen. Er zijn er nog drie, die hier kort worden toegelicht.

  • Ventilatiesysteem A: in feite is dit geen mechanisch systeem, omdat de luchttoevoer zowel als de luchtafvoer natuurlijk worden gedaan. Dit gaat volgens dezelfde principes als wanneer er tocht ontstaat als je twee ramen tegen elkaar openzet. Dit systeem is goedkoop en heeft geen elektriciteit nodig, maar kan je ruimtes aanzienlijk afkoelen in de winter.
  • Ventilatiesysteem B: dit systeem is het omgekeerde van systeem C. De lucht wordt mechanisch aangevoerd en natuurlijk afgevoerd via verticale luchtpijpen. Hierdoor ben je verzekerd van constante luchttoevoer, maar is er een grotere installatie nodig en kunnen ook de ruimtes sneller afkoelen in de winter.
  • Ventilatiesysteem D: dit laatste systeem is volledig mechanisch, zowel in de lucht aan- als afvoer. Hierdoor is dit een erg efficiënt systeem en wordt alles via buizen gedaan zodat er geen warmte verloren gaat of de ruimtes niet te snel opwarmen. Heb je net je gevel geïsoleerd, dan is dit eigenlijk de enige optie om van zoveel mogelijk rendement gebruik te maken.

 

Vergelijk offertes

Wil je graag weten hoeveel het voor jou zal kosten om installatiesysteem C te laten installeren dan kun je het beste overgaan op het aanvragen van offertes. Gebruik hier onze vergelijkingstool voor en je zal snel een aantal ontvangen van leveranciers uit jouw regio. Deze service is gratis en vrijblijvend en kan je helpen met de eerste stap in de richting van goede ventilatie in huis.